Hem
Internet

Webbhotell, hosting

Skillnaden mellan ett webbhotell eller hosting är lite diffus ibland. Wikipedia gör ett försök att definierare hosting och webbhotell.
Webbhotell kan, om man uttrycker det enkelt, anses tillhandahålla utrymme för din webbplats enligt lite olika principer. Antingen kan webbhotellet vara helt gratis eller ta betalt för sina tjänster.

Gemensamt för de två olika typerna av webbhotell är att del i de flesta fall rör sig om standardiserade lösningar där de egna valmöjligheterna ofta är begränsade.
Antalet webbhotell i Sverige är av en sådan omfattning i antal att det kan vara svårt att få ett begrepp om vilket man skall välja.
Tidningen IDG gör sedan några år tillbaka en test av olika webbhotell. Dock är antalet webbhotell som finns med mycket begränsat. Men testet kan ge en viss vägledning om vad man skall titta på vid valet av webbhotell. Tidigare års vinnare har varit Loopia och Space2u.
Andra som är värda att nämna är Strongbox webbhotell och Binero.

Hosting
Nästa steg i att hantera sin webbplats ligger i det vi kan kalla för hosting. Nu finns det egentligen ingen motsättning mellan ett webbhotell eller ett företag som sysslar med hosting. Tvärtom många webbhotell har olika hostingstjänster i sitt sortiment.
Dedikerad server som exempel är enkelt förklarat att man hyr in sig på en speciell server som förvaras på webbhotellet eller den som sköter hostingen.
Servern ägs med andra ord av uthyraren men kan konfigureras efter de önskemål man har. Så till skillnad från webbhotellens standardpaket kan man här skapa utifrån sina egna behov.
Nästa del kallas för co-location, det innebär att man placerar dit sin egen server hos ett webbhotell.
Skillnaden till dedikerad server är inte så stort även om co-location inte bara behöver innebära webbplatser utan i princip kan omfatta ett helt företags datasystem. I det sistnämnda fallet är det noga att ordentligt gå igenom de olika alternativen som finns på marknaden samt de skilda leverantörerna.

Outsourcing
Outsourcing är ytterligare ett begrepp som även det förekommer inom hosting/webbhotells-branschen. Nu är outsoursing ett mycket vitt begrepp och täcker i princip alla typer av verksamhet där man på något sätt lägger ut funktioner som sköts inom företaget på andra aktörer. Så om vi rör oss inom det som gäller webbhotell är it-outsourcing ett mer precist begrepp även om det inte heller är heltäckande.

Med tanke på de ord som förekommer i branschen och blandningen mellan engelska och svenska kan det ibland kännas om att det finns behov att ta en språkkurs för att hänga med i allt. Risken finns annars att man kan tro att en släng av dyslexi drabbat en när man försöker reda ut begreppen. 
E-post |