Hem
Internet

Sökmarknadsföring

Sökmarknadsföring
Ordet sökmarknadsföring är ett av många olika ord för att beskriva i stort sätt samma sak. Helt enkelt att se till att en webbplats genom olika åtgärder, externa som interna, får in så många relevanta besökare som möjligt.
Ett antal olika ord används för att beskriva den processen. I en del fall hittar olika optimeringsföretag på lite egna ord då de lättare själva kan placera sig högt upp i resultatlistan på dessa.

Det allmängiltiga ordet för den typen av verksamhet är SEO, search engine optimization, nu är det ordet kanske inte så vanligt använt bland gemene man i Sverige utan där används troligtvis oftare ordet sökmotoroptimering. Då Google är den dominerande sökmotorn i Sverige är orden sökmotoroptimering Google, även det ett relevant begrepp att använda.
I princip går sökmotoroptimering enkelt sätt ut på att placera en webbplats högt upp i resultatlistan efter en sökning på de för webbplatsen aktuella nyckelorden.
Därigenom kommer fler besökare till webbplatsen och de skall då förhoppningsvis ge någon form av resultat för de som driver den aktuella webbplatsen.

Måttet kan tyckas vara lite grovt, dvs ger fler besökare automatisk fler affärer eller önskvärda händelser för de som får in trafiken?
Svaret är inte alltid. Fel trafik kan komma in till webbplatsen. En bilreparatör i Malmö är knappast intresserad av att få besökare från Kiruna. Sannolikheten att de åker till Malmö för att reparera bilen lär vara lika med noll.
En del optimeringsföretag försöker då lansera andra betydelser i ordet sökmotoroptimering/sökmarknadsföring som exempelvis att endast affärshändelser är det som skall räknas.
I princip har det rätt då det slutgiltiga resultatet för den som anlitar optimeringstjänster är att få någonting tillbaka mer konkret at det hela. Frågan är dock om det verkligen per definition rör sig om sökmarknadsföring då.
Den kopplingen mellan sökmotoroptimering och resultat ligger snarare inom begreppsområdet marknadsföring eller mer specificerat Internetmarknadsföring.
Oavsett vilken tolkning man lägger in i orden är SEO en marknad som befinner sig under ständig expansion.

 
E-post |