Hem
Hobby

Foto

Fotografering
Från att ha varit en hobby, eller yrke för den delen, har den tekniska utvecklingen fört in den hos nästan alla.
Digitalkameror har sjunkigt i pris så riktigt hyfsade modeller kan fås för runt en tusenlapp. De flesta mobiltelefoner som säljs, där är kameran inbyggd.
Så tillgängligheten har ökat högst markant.

Tidigare var det lite knepigare. Film skulle inhandlas i fotoaffärer eller den fanns också att köpa på olika vanliga butiker.
Sedan under själva fotograferingen kunde man inte se hur resultatet blev förrän filmen hade framkallats. Med andra ord krävdes det en hel del kunskaper i motivval och hur man skulle bete sig för att få bra bilder.
Många rullar film gick åt för tekniken behärskades. Och mänga vändor för att framkalla filmerna kunde det bli.

Sedan när fotograferingen var klar skulle filmrullen lämnas in till en fotohandlare för framkallning. Senare i tiden blev det nöjligt att skicka in filmen till alla dessa företag som dök upp och erbjöd framkallningstjänster. I slutet av 1990-talet kunde man få de framkallade bilder tillskickade till sig på en diskett. Vilken redan det var en stor utveckling.
Intåget med digitala kameror förändrade hela marknaden för fotografering.

Digitalkamerorna och sedan mobiltelefonerna öppnade nya möjligheter för fotograferingen att nå ut brett bland de flesta.
Det som tidigare var dyrt, krångligt och tidsödande blev nu enkelt, billigt och snabbt. Vi ser dagligen i media effekten av den tekniken. Tidningarna är fulla av ögonblicksbilder och filmer från det som händer uti samhället.

Att behandla bilder före publicering är det också en relativt enkel process. Avancerade program som Photoshop hjälper till med det. Men även gratisprogram som Paint kan hjälpa till. Framkallningsföretagens framtid har man funderat lite på. Men de flesta verkar ha anpassat sig riktigt bra till det hela. De sysslar fortfarande med framkallning, fast med en liten annan innebörd. Helt enkelt utskrift av fotografierna med en sådan kvalitet att det inte går att matcha med en hemmaskrivare. Det enda som är lite märkligt är att de fortfarande marknadsför tjänsten som framkalla bilder fast ibland så används lockbeten som gratis framkallning. När det egentligen handlar om en utskrift. Men vanans makt är stor. 
E-post |