Hem
Hem och hus

Inför våren

Vårarbeten på ett hus eller i en trädgård kan det vara lönt att fundera på redan när snön ligger kvar.
För precis på samma sätt som vintern kommer överraskande så brukar våren göra det. Vips så är man redan mellan hägg och syren och trädgården är fortfarande orörd.
Gräsklipparen skall dras igång vilket i många fall visar sig vara en inte helt lätt procedur.
Bensin kan saknas, olja behöva fyllas på lika bara att göra det när snön fortfarande ligger kvar. Sedan lär väl grannarna göra stora ögon om man drar i gång gräsklipparen när snön täcker marken.

När det där rent praktiska är ordnat som gräsklipparen samt att leta rätt på var alla trädgårdsredskap befinner sig. De brukar ha en tendens till att flytta på sig under vintern.
Då är det dags att se över vad som behöver göras på huset och dess närområde.
Är allt på taket intakt?. Skorstenen och takpannorna är de i gott skick eller finns det något som, behöver åtgärdas där?
Har staketet klarar påfrestningarna under vintern eller behövs det reparationer där?

Sedan kan träden ställa till en del problem. Inte så länge de står upp, men träd brukar ha den egenheten att de då och då får för sig att ramla. Om man nu inte är en van arborist själv kan det vara lönt att anlita någon som sköter trädfällningen åt en. Blir lite mer kontrollerat då än om trädet själv skall få bestämma när det skall ramla ned. Sedan brukar stubbarna ställa till en del problem så stubbfräsning är också ett tacksamt uppdrag att lägga ut.

Pratar med sedan om ett fritidshus med eget vatten finns en del annat att tänka på. Den egna brunnen kan behöva rensas och lägger den i närheten av en åker kan det vara aktuellt att skicka vattenprover för analys. Visserligen kan en hel del åtgärdas med olika typer av vattenrening men det kan alltid vara bra att veta hur statusen ser ut före man vidtar åtgärder.

Mycket att tänka på inför våren. Men å andra sidan så kan man överleva det när man slipper vintern.


Relaterat
internt: Ombyggnad | Rotavdraget |
externt:

 
E-post |