Hem
Ekonomi

Sms-lån: Skandaler och olyckor

Sms-lån är ett lån som tas för att täcka en tillfällig svacka i ekonomin. Det är i alla fall det som är meningen. Hur folk egentligen använder lånen är svårt att säga eftersom det är sällan syns i media. Sanningen är ju att företag som Kredit365, Luckyloan och Ferratum lånar ut pengar till många personer av vilka vissa är duktiga på att betala iden sina skulder och vissa är sämre återbetalare. Av alla dessa personer (185 000 sögs det) är det bara de som inte kan betala tillbaka som man får lov att läsa om i tidningar och se intervjuade i tv. Därför vet vi bara att det finns personer som inte kan betala tillbaka.

Å andra sidan är det nästan alltid så. Hur ofta står det i tidningen att allt är bra och folk är glada? Istället gottar vi oss i katastrofer, olyckor och skandaler. Just så är det i fallet med sms-lån. Bland annat kan man ofta läsa att sms-lån är en skuldfälla och – Ja, det är personer som fått betalningssvårigheter i samband med sms-lån, men ganska långt från vad det framgår som i tidningarna. När såg du till exempel rubriker om att den svenska staten är en skuldfälla? För sanningen är att den absolut främsta anledningen till att folk får problem med Kronofogden är skattebetalningar och CSN.

Under 2008 inkom totalt 870 785 om betalningsföreläggande till Kronofogden. Av dessa var 35 775 från sms-lånskulder. Ungefär fyra procent av alla betalningsanmärkningar kommer från sms-lån, vem hade trott det? Det låter ju inte särskilt anmärkningsvärt. Självklart hade det varit mycket bättre om folk inte var skuldsatta och kunde betala tillbaka sina skulder men frågan är hur mycket som går att kontrollera. Av de 870 785 ärendena som inkom under 2008 var det mycket mindre än 870 785 personer som blivit kontaktade av Kronofogden. Det är nämligen mycket vanligt att samma person ligger bakom flera ärenden samtidigt.

 
E-post |