Hem
Ekonomi

Pengalån

Lån på olika sätt
Pengalån eller lån kan förmedlas på olika sätt via skilda aktörer. Fyra huvudgrupper kan särskiljas där. Banker och olika sorters finansinstitut är den ena. De står under övervakning av Finansinspektion. Det innebär att de måste följa en del regler vad som gäller kreditgivning och kan till skillnad från den andra gruppen av företag som står för smslån ta ut ränta. Bolagen som sysslar med telefonlån kan inte ta ut ränta då de inte står under övervakande av FI. De använder sig då av en avgift för varje lån de beviljar.

I många fall brukar beloppen vara lite mindre så om man vill låna 3000 kronor snabbt kan det vara ett alternativ. Men dock ett dyrt alternativ att låna. De bolagen brukar också bevilja lån utan säkerhet och ibland även lån med betalningsanmärkningar. Men som sagt avgifterna brukar vara mycket höga.
Det går i de flesta fall inte att ställa en säkerhet för det lån man tar annars hade man kunnat lösa ett billån på det sättet.

Den tredje gruppen av långivare är att betrakta som rena privatpersoner som lånar ut pengar. De finns i sin tur i olika kategorier, vänner och bekanta samt rena lånehajar. Den sistnämnda gruppen skall man definitivt undvika då avgiften där även kan innebär en del fysiska obehag av varierande grad om man missar något med lånet.
Pantbanker kan också betraktas som en separat långivare. De tar fysiska föremål som pant för ett lån. Klarar man inte av att betala tillbaka lånet säljs panten senare av pantbanken.
Så med andra ord att låna pengar kräver en viss planering och eftertanke före.
För de som lånar ut pengar kan det även där krävas lite eftertanke, att ta en kreditupplysning brukar tillhöra normala rutiner för de som lånar ut pengar.
Sedan bör båda parterna fundera på möjligheten att kunna betala tillbaka ett lån också. Även om det alltid finns möjlighet till att skicka obetalda lån till inkasso är det trots allt en åtgärd som tar tid och kostar pengar.

 
E-post |