Hem
Ekonomi

Köpa aktier

Hur och varför ska man köpa aktier? Det smidigaste svaret på varför får du genom att titta på exempelvis stockholmsbörsen som har stigit i genomsnitt 10% varje år. Aktier är en placering som kan utföras både säkert och riskabelt med blandade konsekvenser. Skulle du lyckas med att köpa aktier i korrekt bolag så kan det medföra en otroligt fin ekonomisk framtid för dig.

Vad är en aktie?
En aktie är kort och gott en procent, en så kallad ägarandel i ett aktiebolag. Det här betyder att vid vinst för företaget så stiger beloppet på dina aktier och du erhåller utdelning på sina aktier. Aktierna erbjuder dig även tillstånd att rösta på bolagsstämman. Det existerar i Sverige A- och B-aktier som gör det lättare för företagen under röstning. En A-aktie är ungefär tio gånger så betydelsefull under omröstningar jämfört med en B-aktie även om beloppet för båda är ungefär densamma.

Hur gör man för att köpa aktier?
Det allra enklaste viset att köpa aktier på idag är via Internet. Det existerar många aktiemäklare som nu helt och hållet riktar sig på affärer med aktier. Ett par exempel på de större är Avanza, Nordnet, Aktiedirekt, Aktiespar m.m. För att handla med aktier används ett så kallat värdepapperskonto, VP-konto. Under all handel av aktier så betalar du en del som kallas för courtage. Det existerar inte något fast pris utan det varierar sig beroende på vad för mäklare ni brukar dig av samt om du handlar på Internet eller direkt på en bank. Några mäklare plockar en viss procent och några har en fast kostnad. När du köper aktier så är det börsposter man får. Varje börspost innehåller oftast cirka 100-200 aktier.

Vilka risker finns det?
Regel nummer ett när det kommer till att köpa aktier är att ni inte ska skynda sig. Aktier är en lång investering och trots att du kan fixa snabba pengar på goda affärer så är det långsiktighet som är enklare att sköta. Det gäller också att man har möjlighet till förluster vid aktieköp. Börsen kan svänga rejält och alla affärer kommer inte att gå bra. Det tillkommer också en skatt vid aktievinst på 30%. De som kallar sig specialister på att köpa aktier brukar oftast föreslå en utspriddhet av sina aktier för att minimera risken. Ungefär 5-10 olika positioner i olika verksamhetsområden och företag är en utmärkt början och efteråt kan du sen se facit och vidareinvestera.

Tips för nybörjare
Det smartaste man bör göra om du inte vill satsa på en yrkesbana helt av att köpa aktier är långsiktigt och säkert investerande. Skaffa aktier i rejäla och väletablerade företag som historiskt sätt ej haft allt för rejäla upp och nedgångar och en fin uppgång. Se även till att istället för att stoppa alla dina sparningar i ett företag så köp aktier i ungefär tio stycken för att sprida ut risken. Det finns ingen magisk formel för att köpa aktier utan man får pröva sig fram. Börja försiktigt och öka dina chanser allt eftersom du blir varm i kläderna. Tillslut kommer din erfarenhet ge dig framgång med att köpa aktier!
 
E-post |